acil tıp teknisyeni

Acil Tıp Teknisyeni Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

Acil tıp teknisyeni olmak için belli eğitimleri almak ve başarıyla bitirmek gereklidir. Acil tıp teknisyeni nasıl olunur? sorusunun cevabını merak eden kişiler bununla ilgili araştırmalar yapmaktadır. Acil tıp teknisyeni olmak için öncelikle sağlık meslek lisesi mezunu olmak gereklidir. Bununla birlikte, bu bölümde çalışmak isteyen kişiler üniversitelerin Acil Tıp Teknisyenliği bölümünde de eğitim alabilmektedir. Başarılı oldukları takdirde, iş olanakları çok geniş olmakta ve başarılı olanlar hızlıca iş bulabilmektedir.

Paramedik Nasıl Olunur?

Gerekli eğitimlerin alınması sonucunda bazı şartları taşıyan kişiler paramedik mesleğini icra edebilmektedir. Öncelikle yapmaları gereken üniversitelerin ilgili meslek yüksekokulu bölümlerinden mezun olmaktır. Eğitimleri esnasında ve mezun olduktan sonra alandaki stajlarını eksiksiz bir şekilde yerine getirmeleri ve bunu belgelemeleri gerekmektedir. Ayrıca paramedik nasıl olunur? Sorusuna şu cevaplar da verilebilir:

  • Sürücü belgesi almaları gerekir
  • Ruh sağlıklarının yerinde olduğuna dair doktor raporu almaları gerekir
  • Herhangi bir yaş şartı aranmamakla birlikte, mezuniyet önemli bir koşul olarak öne çıkar.
  • Kadınlar için boy sınırı 1.60, erkekler için 1.65 olarak belirlenmiştir.
  • Sedye taşıma ihtimalleri bulunduğundan fiziksel güçleri yerinde olmalıdır.

ATT Ne Demek?

ATT, acil tıp teknisyeninin kısaltılmış ifadesidir. Ambulans hizmetini kullanan hastaların, hastaneye güven içinde yetişmesine yardımcı olan sağlık ekiplerine kısaca ATT adı verilmektedir. Bir ATT uzmanında olması gereken en özellik soğukkanlı olmaktır. Her türlü durumla karşılaşmaları muhtemel olan sağlık personelleri, bazı durumlarda açık havada bile müdahalede bulunabilmektedir. Özellikle şoka giren insanları, şoktan çıkarabilmek için oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir.

Açıktan ATT Okumak

Meslek yüksekokullarında eğitimi alınan bu bölümde, en önemli kısım yapılan stajlardır. Yapılan stajlarla birlikte, öğrenciler sahada eğitim alır ve mesleğin dinamiklerini erken aşamada öğrenir. Ancak açık öğretim sitemine baktığımızda bu durum çok mümkün görünmektedir. Bu nedenle bölümün, açıktan okunma imkanı bulunmamaktadır. Bunun yanında açık öğretim fakültelerinde, acil durum ve afet yönetimi okunabilmektedir. 2 yıl süresi olan fakülte, temel acil durum ve afet yönetimi bilgilerini öğrenciye kazandırır. Bölüm mezunu öğrenciler, sahada ATT mezunlarına destek sağlar. Ancak, genel yönetim ve son söz her zaman ATT görevlisinindir. Pratik uygulama imkanı olmadığı için, ATT mensubu olamayan öğrenciler; acil durum ve afet yönetimini bitirdikleri takdirde farklı bölümlere de geçiş yapabilmektedir.

ATT Çalışma Saatleri

Yoğun bir çalışma temposuna sahip olan ATT mensupları, vardiyalı çalışma usulüne göre çalışmaktadır. 24 saat nöbet tutan çalışanlar, gün sonunda 48 saat dinlenme hakkı elde eder. Ancak mevcut saatleri, bazı durumlarda Sağlık Bakanlığı tarafından değiştirilebilmektedir. Ayrıntılı olarak bakıldığında, 24 saatlik mesai tutan bir ATT memurunun, 3 günlük memur mesaisi yaptığı anlaşılmaktadır. Kalan 48 saat, bu saatler sonunda verilen, dinlenme süresidir. Genel olarak ayda 7 ya da 8 defa nöbet tutan ATT mensupları, aylık çalışma saatlerini bu şekilde doldurmaktadırlar. Ancak hastane çalışanı çalışanlara bakıldığında, çalışma saatleri tamamen hastanenin çalışma saatlerine bağlı olmaktadır. Tüm sağlık çalışanları gibi, ATT çalışma saatleri de, hastanenin çalışma koşuluna bağlı olarak nöbet tutmaktadır. Mesai saatlerinin aşıldığı durumlarda ise, mesai ücretlerini ay sonu almaktadırlar.

Acil Tıp Teknisyeni Ne Kadar Maaş Alır?

Çalıştıkları kuruma bağlı olarak farklı ücretler kazanan acil tıp teknisyeni mensuplarının maaşları, hangi kademe çalışanı olduklarına göre değişmektedir. İlk kademede 4.100 TL olarak başlayan ücretler, farklı aşamalarda 5.200 TL ye kadar yükselebilmektedir. Acil tıp teknisyeni ne kadar maaş alır sorusuna net bir cevap vermek mümkün olmasa da, yapılan mesailerle gayet kazançlı bir meslek olduğu söylenebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir