Doktorun teşhisinin bilimsel olarak kanıtlanması için radyoloji konsültasyonuna ihtiyacı vardır. Bu görevi yerine getiren radyolog nasıl olunur ne kadar maaş alır inceledik.
Radyoloji halk arasında sadece görüntüleme bilimi olarak sınıflandırılır. Yani hastaneye gittiğimizde rahatsız organımızın görüntülenmesini radyoloji olarak biliriz. Bu işi yapan kişiyi de radyolog olarak tanırız. Oysa işin gerekliliği sadece teşhis için görüntüleme tekniğini içermez. Radyolog damar tıkanıklıklarını açma, kanamaları durdurma, tümör embolizasyonu, anevrizma tedavisi gibi pek çok girişimsel radyoloji uygulamalarında hizmet verir. Radyolog nasıl olunur öğrenelim.
Radyolog Nasıl Olunur?
Her zaman hastaneye gittiğimizde görüntüleme odasında bize eşlik eden ve bizi yönlendiren kişi radyoloji asistanı veya radyoloji teknisyeni olabilir. Radyoloji teknisyeni radyoloji asistanından farklıdır. Peki, Radyoloji teknisyeni nasıl olunur incelediğimizde farklı bir üniversite bölümü ile karşılaşıyoruz. Radyoloji teknisyeni üniversitede Radyoloji Teknikerliği okumuş kişidir. Sadece 2 yıllık ön lisans bölümüdür. Eğitimi tamamlanan radyoloji teknisyeni, görev süresince görüntüleme cihazlarıyla işlem yapan kişidir. Radyoloji asistanlığını bitirmiş olan kişi radyolog olur.
Radyolog yani Radyoloji uzmanı nasıl olunur? Radyolog olmak için doktor gibi tıp eğitimi alarak TUS sınavları sonucunda radyoloji bölümü tercih edilir. Radyoloji bölümü tamamlandıktan sonra radyoloji asistanı olarak göreve başlamak mümkündür.
Radyoloji asistanı Radyolog unvanını hak etmeden önce radyoloji asistanlığı yapar. Görevleri özet olarak şunlardır.
- Doktor talebi ile gönderilmiş görüntüleme metotlarından röntgen, ultrason çekimleri hasta ve evrak takipleri, rapor yazımlarında katkı sağlar.
- Bilgisayarlı Tomografi BT, Manyetik Rezonans MR hasta hazırlanması çekimi incelenmesi ve raporlamada yardımcı olur.
- Mamografi, PET Scan gibi görüntüleme araçlarının kullanılarak raporlamalara yardımcı olunur.
Tüm Radyoloji tekniklerini radyoloji asistanı olarak uygulamaya başlayan doktorlar bir süre sonra Radyolog yani Radyoloji uzmanı olarak göreve devam eder.
Radyoloji şefi radyoloğu doğru görüntüleme metotlarını sonucu elde ettiği bulguları kanıt niteliği taşır raporlarıyla radyoloji şefine tasdik ettirir. O halde Radyoloji şefi nasıl olunur baktığımızda radyolog olanlar gerekli başarıyı gösterdiği takdirde radyoloji şefi olarak çalışma hayatına devam etme şansı bulunur.
Radyolog Ne Kadar Kazanır?
Radyoloji bölümü çalışanlarını ve pozisyonlarını öğrendik. Hastalık teşhisinde bu kadar önemli göreve sahip bu bölümün ne kadar kazandığını görelim. Her meslekte olduğu gibi radyoloji bölümünde tecrübe ve kıdemle orantılı olarak alınan ödemeler yükselir. Radyolog ne kadar kazanır araştırdığımızda 20bin TL gibi çok yüksek rakamlar olduğunu gördük. Ancak hangi pozisyona ne kadar ücret veriliyor incelemek daha gerçekçi olacaktır.
Görüldüğü üzere radyoloji bölümünde pek çok uzman bulunmaktadır. Radyoloji uzmanları görevi gereği teşhisin temelini sağlayacak kanıtlanmış bilgiyi elde eden mercidir. Örneğin kanser teşhisinin konulmasında en önemli görevi yapan kişi radyoloji uzmanlarıdır. Doktorların doğru tedavi yaklaşımlarını belirleyebilmesi için radyologların raporlarına ihtiyaç duyar.
Radyoloji uzmanı maaşları ortalaması 8bin kadardır. Döner sermaye gibi yan haklarla devlet kurumlarında ödenen böyledir. Özel hastanelerde ise durum farklıdır. Radyolog maaşları özel hastanelerde 8bin ile 20bin arasında değişmekte. Radyoloji bölümünde cihaz çeşitliliği az butik hastaneler, yüksek maaş beklentisi olanları hayal kırıklığına uğratıyor. Her meslekte olduğu gibi göreve yeni başlayanlar en düşük rütbe ve maaşa sahiptir.
Radyoloji Teknikerliği bölümünü bitirmiş olanlar için ödemeler yine farklılaşıyor. İşe yeni başlayan radyoloji teknisyeni maaşı genel olarak 4bin-5bin TL civarında. Tekniker maaşları kıdem ve çalıştığı kuruma göre en yüksek 7bin seviyelerine kadar yükseliyor. Devlette çalışan Radyoloji bölümü çalışanları döner sermaye veya fazla mesai ücretiler gibi pek çok ek ödeme alıyorlar.